Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

 

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, στις 8.30 το βράδυ οργανώνεται, διαδικτυακά μέσω ZOOM (κωδικοί θα κοινοποιηθούν) από  τη Λέσχη Ανάγνωσης Πολιτισμού και Ιστορίας της Ι.Ρ.Α. Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη  (Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη) η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Κατά την παρουσίαση θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο. Θα προβληθούν, επίσης, στιγμιότυπα από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ και από την ταινία του Jules Dassin.

Το έργο αυτό του Νίκου Καζαντζάκη, ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολυδιαβασμένα διεθνώς, δίδει στον αναγνώστη πλήθος αφορμών για γόνιμους συλλογισμούς πάνω σε πολλά διαφορετικά θέματα, που απασχολούν τον άνθρωπο και οργανώνεται σε δύο βασικούς άξονες:  Ο πρώτος είναι η σύγκρουση του κεντρικού ήρωα, του Μανολιού, που υποδύεται τον Χριστό στην αναπαράσταση των Παθών, ανάμεσα στο χρέος και στο πάθος και ο δεύτερος η αντιπαράθεση των κατοίκων της Λυκόβρυσης (Μικρά Ασία)  με μια ομάδα ξεριζωμένων Ελλήνων που ζητούν καταφύγιο στο χωριό  τους.

Την παρουσίαση θα κάνει η Κατερίνα Ζωγραφιστού,  Διδάκτορας του Νεοελληνικού Τμήματος του Παν/μίου Paul ValéryMontpellier III. Για την  Τ.Δ. Ηρακλείου


             Ο  Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο  Σ                              Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μανόλης  Ζαχαριουδάκης                              Έφη Φλουρή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου